Standarder & Certificeringer Standarder & Certificeringer

Standarder & Certificeringer

Introduktion

itSMF Danmark er som medlem af DS – Dansk Standard medaktører i udarbejdelse og revision af en række ISO/IEC standarder. Den praktiske forankring ligger i Kompetenceudviklingsudvalget og hér er det besluttet at prioritere arbejdet med specifikt to standarder ISO/IEC 19770 Software Asset Management (SAM) og ISO/IEC 20000 Service Management. Arbejdet består i at følge med i og bidrage til udarbejdelsen af nye dokumenter/versioner af standarden og være med i review-processen. I sidste ende gives en tilbagemelding til DS, der er Danmarks medlem af ISO og IEC og dermed ansvarlig for at afgive den officielle danske tilbagemelding ved afstemninger og kommenteringer.
For hver standard er der nedsat en international arbejdsgruppe, der mødes i en uge to gange om året for at arbejde sig igennem kommentarer og forslag til forbedring af de dokumenter, der hører til standarden.


• ISO/IEC 20000 Service Management

ISO/IEC 20000 standarden er den første internationale standard for IT Service Management. Første version blev udgivet i 2005 og revideret i 2011.

Formålet med standarden er:

It specifies requirements for the service provider to plan, establish, implement, operate, monitor, review, maintain and improve an SMS. The requirements include the design, transition, delivery and improvement of services to fulfil agreed service requirements.

’Certification scheme’ for ISO/IEC 20000 blev udviklet af ifSMF, men ejes og håndteres nu af AMPG Group og omhandler både virksomheder og individuelle personer.

Individuel certificering (qualifications): AMPG Group udbyder træning og eksamen på både Foundation og Practitioner niveau, samt som Auditor. Alle tre eksamener giver credit til ITIL uddannelsen. Læs mere

Virksomhedscertificering (certification):
AMPG Group udnævner og vedligeholder en liste af RCB’er (Registered Certification Bodies), der således får mandat til at vurdere virksomheder og slutteligt udstede certificeringsbeviser. DS Certifications det eneste danske RCB.
Læs mere

Om øvrige RCB’er. Læs her

På verdensplan er der pt. 588 virksomheder med en ISO/IEC 20000 certificering. Læs mere

I Danmark er der pt. blot en enkelt virksomhed med denne ceritificering, nemlig KMD.
I Danmark er KMD A/S indtil videre den eneste virksomhed med en ISO/IEC 20000 certificering og fortæller i disse artikler hvilke fordele, der er
forbundet med certificeringen:
Link til Version 2 artikel
Link til DS side om KMD’s udbytte

Standarden kan købes hér

 
• ISO/IEC 19770 Software Asset Management

ISO/IEC 19770 standarden er den første internationale standard for IT Software Management (SAM). Første version blev udgivet i 2002 og er under løbende revision.

Formålet med standarden er:

It specifies requirements for the service provider to plan, establish, implement, operate, monitor, review, maintain and improve an SAM. The requirements include the design, transition, delivery and improvement of SAM.

ISO/IEC 19770 consists of the following parts, under the general title Software asset management:
Part 1: Processes and tiered assessment of conformance
Part 2: Software Identification Tag
Part 3: Software Entitlement Tag (under development)
Part 5: Introduction and Vocabulary (under development)
Part 6: Embedded Software Tag (under development)

Individuel certificering (qualifications): IAITAM er den eneste organisation der tilbyder SAM certificering. Certificering tilbydes på forskellige SAM områder og niveauer. Kurser kan tages både i US og UK. Læs mere hér http://www.iaitam.org

Gruppen der arbejder med udvikling af ISO19770 stiller information til rådighed på følgende site: www.19770.org

På verdensplan er der stor opmærksomhed på implementering af ISO19770 som standard og ramme for Software Asset Management og licensstyring. Denne opmærksomhed er ikke i de danske virksomheder. Virksomhederne bliver udfordret af øget SAM auditering og af IT revisionen. ISO19770 er standarden og rammen som kan hjælpe.

Standarden kan købes hér

Kontaktpersoner