1-rekord mange søger ind 1-rekord mange søger ind

Rekordmange unge søger ind på videregående it-uddannelser

August 2016
Af Flemming Kjærsdam


For bare et år siden var der bekymring i brancheorganisationer og i private virksomheder for, om de både på kort og på langt sigt vil kunne finde den kvalificerede it-arbejdskraft, som Danmark mangler. Men de nye optagelsestal på de videregående it-uddannelser har i første omgang vendt bekymringen til glæde. De unge strømmer til de videregående it-uddannelser som aldrig før. Der er tale om et rekordstort antal unge der søger ind på videregående it-uddannelser.

Sidste års fald inden for it-uddannelser er nu vendt til markant vækst. Institutleder Mads Nielsen, Datalogisk Institut på Københavns Universitet siger: ”Det er især glædeligt, at så mange unge vælger faget som deres første prioritet. IT er blevet moderne blandt unge mennesker, og det glæder vi os over,” siger han.

Det er som nævnt et rekordhøjt antal unge der i år søger ind på de videregående it-uddannelser. Datalogi har haft en vækst på 50 pct. i antallet af første prioritetsansøgninger til bachelor datalogistudiet på Københavns Universitet. Nu indtager datalogi en topplacering på listen over studier med flest ansøgninger på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet. Der er flere som vil studere datalogi end matematik, og det markerer en ny trend.
”På DIKU glæder vi os over, at første prioritets søgningen til datalogi er steget med 50 pct. Vi har blot en lille stigning i antallet af studiepladser i år. Men med den interesse, som vi har set, forventer vi at skrue yderligere op for antallet af studiepladser til næste år, så vi kan hjælpe erhvervslivet med at få dækket deres enorme behov for vores kandidater,” siger Mads Nielsen.

Mads Nielsen fortæller videre, at på det senest udklækkede hold med knap 100 kandidater, var der tre måneder efter kun en arbejdsløs. Resten er i arbejde.

”Erhvervslivet efterspørger kandidater med dybe, faglige kompetencer,” siger han.

IT Universitetet har lignende vækst
Det er ikke kun datalogi som har stor vækst i antallet af ansøgninger. IT Universitetet på Amager har haft en vækst på 27 pct. i antal ansøgere. 232 unge har søgt ind på softwareudvikling som første prioritet. Det er 46 pct. flere end sidste år. Og der er vækst over det meste.

”Vi ser tydeligt, at endnu flere gerne vil læse softwareudvikling, som i forvejen er ITU’s største bacheloruddannelse. Vi har i år øget kapaciteten med 50 pct., takket være en engangsinvestering fra universitetets bestyrelse, så vi er meget tilfredse med, at søgningen er vokset tilsvarende”, siger rektor Mads Tofte, ITU.

DTU følger trop
Hos DTU i Lyngby er det det samme billede der tegner sig. 2816 unge har som første prioritet søgt ind på DTU´s diplom- og civilingeniøruddannelser.

”Det er meget væsentligt for os, at vores studerende ruster sig til et globalt arbejdsmarked. Den næste generation af ingeniører skal bidrage til løsninger på store samfundsmæssige og videnskabelige udfordringer, f.eks. inden for bioteknologi, biomedicin, fødevareteknologi og human sundhed, for ikke at tale om megatrends som Big Data, digitalisering, smart cities og transportområdet,” siger dekan Martin Vigild, DTU.

Ikke nok med at de unge søger ind på de videregående it-uddannelser. Uddannelsesinstitutionerne optager også flere studerende. ITU optager 27 procent flere studerende end sidste år, og optagelsestallet sætter dermed rekord. Flest nye studerende skal starte på softwareudvikling, hvor der venter særdeles gode jobmuligheder efter studiet.

”Vi glæder os over, at flere unge søger mod de tekniske, it-faglige uddannelser, der er efterspurgte af arbejdsmarkedet. Det betyder, at vi kan optage flere studerende og samtidig fastholde en høj kvalitet,” siger Lene Rehder, studiechef på ITU.

”Der er mangel på højtuddannede it-specialister med stærke tekniske kompetencer, og alt peger på, at behovet kun bliver større i de kommende år. Ved at øge optaget på softwareudvikling er vi med til at sikre, at Danmark kan dække behovet for dygtige it-udviklere,” siger Lene Rehder.

På Global Business Informatics, hvor de studerende lærer at kombinere it med forretning, optager ITU i år 77 studerende.

Rekordoptag på DTU: 140 ekstra studiepladser
Martin Vigild forklarer, at DTU gerne vil undgå at afvise stærke ansøgere. Derfor sprænger DTU rammen så meget, de kan, siger han.

Ifølge Fagbladet Ingeniøren er det kun unge med et gennemsnit på over ni, der er kommet igennem nåleøjet til de mest populære uddannelser. Til den nyoprettede civilingeniøruddannelse ”General Engineering” kræver det, at den studerende har et snit på 10,8 eller mere.

De unge ser IT som interessant område
Mads Nielsen: "De unge er teknisk interesserede. Der sker utrolig meget, både på Facebook og Google. Men det er gårsdagens nyheder for de unge. De interesserer sig for IBM´s Watson. Så slår Google verdensmesteren i Go med deep learning. Det vækker interesse blandt unge.”

”IT griber ind i alt. Digitaliseringen kræver løsninger på en række udfordringer, der skal gøre samfundet bedre. Der er store spørgsmål i verden, som vi gerne skulle hjælpe med at løse. De unge vil gerne have indflydelse på at være med til at løse de udfordringer. Det trækker i dem,” siger Mads Nielsen.

IT er blevet moderne blandt de unge.


 

.