5-blockchain 5-blockchain

Blockchain til services i Supply Chain

Marts 2018
Af Flemming Kjærsdam 


Blockchainteknologi til automatisering af services i Supply Chain.

Ja, det var overskriften på det første arrangement på IT Universitetet i København, der går under navnet ”Future Briefings”. Blockchainteknologien er mest kendt for at være teknologien bag kryptovalutaen Bitcoin. Men Blockchain bruges også kommercielt og for mange er det nøglen til at sikre ”gennemsigtighed og sporbarhed” i Supply Chain.

Netværket InfinIT, RFID i DK og European Blockchain Center inviterede i samarbejde til briefing om Blockchain.

Professor Roman Beck, leder af European Blockchain Center på ITU, gennemgik teknologien bag Bitcoin og fortalte om forskellene mellem Bitcoin og den generelle anvendelse af Blockchainteknologi.

Herefter kom IBM ind på scenen og fortalte om deres erfaringer med kommerciel anvendelse af Blockchain. (læs historien i dette nyhedsbrev red.).

Som afslutning på arrangementet kom cand. IT i Innovation & Management, Kristoffer Just, og fortalte om sin kandidatafhandling. Han havde i samarbejde med COOP Trading og Fødevarestyrelsens Rejsehold afsøgt mulighederne for, om Blockchain kunne bruges til at kortlægge forsyningskæden for olivenolie. Udgangspunktet er, at der er 15 pct. mere olivenolie i detailhandelen, end der bliver produceret. Han skulle afdække, om Blockchain kunne bruges til sporing, information og digital troværdighed i fødevarekæden.

Moderator Henrik Granau: ”Det er fint nok, at du med Blockchain kan validere informationskæden, men hvis du ikke ved, hvad der er kommet ind fra start i produktionskæden, kan selv den bedste teknologi ikke afdække dette problem. Det viser sagen om olivenolien,” siger Henrik Granau, som var moderator på konferencen.

I denne uge starter Netto kæden med Blockchain til afdækning af tunfisk på dåse. Her kan man se, hvor fisken er fanget og på hvilken båd. Det giver indkøbere og forbrugere nye typer informationer om produktet. IBM fortalte også om den amerikanske supermarkedskæde Wallmart, som bruger Blockchain til at kortlægge forsyningskæden for kyllinger.

 

.