6-granau 6-granau

Mr. RFID i Danmark – Henrik Granau

Marts 2018

Af Flemming Kjærsdam

RFID har i virkeligheden været på banen i flere årtier, men i mange år har der været langt mere snak om teknologien end reel praksis. Det er der ved at blive vendt op og ned på, da teknologien dukker op i alle mulige sammenhænge.


Henrik Granau er Mr. RFID i Danmark. itSMF Danmark har taget en snak med ham om teknologien og hvad den kan bruges til. Henrik Granau var moderator på konferencen om Blockchain på ITU i København.

Hvad er RFID teknologi og hvorfor er den vigtig?

”RFID er en forkortelse for Radio Frequency IDentification. At anvende radiobølger til at identificere genstande eller personer. Det kan gøres over meget lange afstande (satellit, GPS red.) og over meget korte afstande (adgang til bygninger, trådløse betalinger red.). Nogle frekvensbånd er i reguleringen allokeret til anvendelse af RFID og mange opfatter alene disse som “RFID”, men i min ”bog” omfatter det hvad-som-helst, der anvender radiobølger til at identificere et eller andet. Inklusive WiFi, Bluetooth mv.”

”Da RFID tilbage i 2004-2005 for alvor blev talt op, som det store spring – nemlig afløseren af stregkoder – var det med fokus på, hvad vi kalder “passiv RFID”. ”Passiv” refererer til, at der ikke er en strømkilde i form af et batteri på RFID Tag’en. En passiv RFID Tag er en simpel mikrochip med antenne, der først bliver aktiv, når den er i nærheden af en RFID Reader – der giver chippen strøm fra radiobølgerne. Så kan den foretage ganske få operationer – som at fortælle sit unikke ID,” siger Henrik Granau.

Passive RFID Tags er nu standardiseret og priserne er faldet til et niveau, hvor det giver god mening at sætte RFID tags på enkelte genstande. Fordi der ikke er batteri i en passiv tag, kan levetiden opfattes som nærmest ‘uendelig’.

Henrik Granau: ”Teknologien anvendes på tværs af brancher og i mange forskellige applikationsområder. Man kan spore et produkt i hele dets levetid og dermed opnå fuldstændig transparens i sin drift af virksomheden. Eksempler er biblioteksbøger, modetøj, containere, dele på et fly”.

”Vi har tusindvis af succesfulde implementeringer – teknologien virker og omkostningerne retfærdiggøres gennem forretningsmæssige fordele – men rigtig mange organisationer har aldrig helt forstået teknologien I forhold til deres egen virksomhed,” siger han.

Hvor ser du generelt muligheder for anvendelse af RFID?

Henrik Granau: ”Der er mange applikationsområder og udvalgte brancher, hvor der stadig er oplagte muligheder, men helt generelt mener jeg, at det er i kombinationen med andre teknologier, at vi ser det enorme potentiale”.

”Ved at indføre RFID skaber du gennemsigtighed i, hvordan varer og aktiver bevæger sig igennem din virksomhed, og hvis du sammenholder dette med detaljeret information om, hvordan arbejdsgangene bliver udført, så har du etableret fundamentet for at træffe bedre beslutninger i din virksomhed.”

”Når de operationelle data sammenholdes med andre data (‘Big data’ red.) og software-robotter (Artificial Intelligence red.), har du de bedste muligheder for at udvikle nye services og forretnings-modeller.”

”Stort set alt inden for ‘Internet of Things’ involverer trådløs kommunikation med et device, der nødvendigvis skal identificeres unikt for at give mening. RFID trænger ind over alt,” siger Henrik Granau.

Blå Bog:
Henrik Granau har arbejdet med RFID-teknologi siden 2004. I 2010 stiftede han RFID i Danmark. Siden 2014 har han påtaget sig at styrke det lokale chapter af AIM Global. Han er Viceformand i AIM Europes bestyrelse.

 

.