2-McKinsey 2-McKinsey

Robotterne kommer

Juni 2017
Af Flemming Kjærsdam


40 pct. af danskernes arbejdsopgaver kan automatiseres og overtages af for eksempel computere, robotter eller kunstig intelligens. ”Få jobs og opgaver er det muligt at automatisere fuldstændigt. Men for næsten halvdelen af alle jobs i Danmark er det muligt at automatisere 40 pct. af opgaverne."

Sådan lyder konklusionen i en rapport, som konsulenthuset McKinsey og Aarhus Universitet står bag. Direktør i McKinsey, Bjarne Corydon, har været med til at udarbejde rapporten, der gennemanalyserer teknologiens mulige påvirkning af arbejdsmarkedet.

”Automatiseringen kommer til at have en enorm betydning for det danske samfund og danskerne i de næste årtier, og vi skal hilse den velkommen, da den kan skabe vækst, nye industrier og jobs, og bedre velfærd. Men det er vigtigt, at vi allerede nu begynder at forberede os på de store omvæltninger, der ligger forude, herunder hvordan vi sikrer en effektiv omstilling af arbejdsstyrken og tilpasning af uddannelsessystemet. Vores håb er, at vi med denne rapport har skabt det bedst mulige udgangspunkt for den nødvendige debat,” siger Bjarne Corydon.

Rapporten indgår også i regeringens nedsatte disruptionråd, da den indeholder en række anbefalinger.

Ifølge rapporten er næsten alle faggrupper i risiko for, at velkendte arbejdsopgaver fremover varetages af maskinkraft. Op til halvdelen af alle danske jobs er det muligt at automatisere 40 pct. af opgaverne.

Partner i KPMG Bent Dalager siger, at kontorrobotter med algoritmisk software kommer bragende ind i den finansielle sektor. Det siger han til Finansforbundet.dk.

"Vi har kun lige set begyndelsen med kontorrobotter, men inden for de næste par år kommer det bragende i den finansielle sektor med digitale assistenter og endog virtuelle robotter, der ser ud som mennesker og kan arbejde sammen med mennesker. De kan ikke alene løse rutineopgaver, men også rådgive kunder, forstå en kontekst og tænke logisk. For to år siden var der tæt på ingen robotter i den danske finanssektor, og nu har stort set alle banker og pensionsselskaber robotter i en eller anden form. Nu er det bare et spørgsmål om, hvor hurtigt den fortsatte udbredelse af robotter vinder frem i organisationerne", siger Bent Dalager.

Det er mange rutineopgaver og regelbaserede opgaver, der kan automatiseres. Disse opgaver kan løses hurtigere af kontorrobotter og med en meget lille fejlmargin. Odense Kommune har automatiseret to processer og har opnået så gode resultater, at de nu automatiserer yderligere en proces.


 

.