3-gates 3-gates

Gates: Betal skat af robotter

Juni 2017
Af Flemming Kjærsdam


Microsofts stifter Bill Gates gør sig til talsmand for, at robotter skal beskattes. Logikken er, hvis robotter overtager menneskelige job, betyder det færre mennesker på arbejdsmarkedet, og det betyder, at der kommer færre skattekroner ind i de offentlige kasser. Det ser Bill Gates som en udfordring for velfærdssamfundet.


Bill Gates ser robotter, der automatiserer opgaver som mennesker ellers har udført, vil gøre det vanskeligere at få finansieret velfærdssamfundet. Da færre skatter betyder, at der opstår pengemangel på vigtige områder, som skoler og veje og brandvæsener.

Bill Gates løsning er: At robotterne, der overtager menneskelige job, skal betale deres andel af skatterne, så brug af robotter kan være med til finansiere velfærdssamfundets opgaver.

"I øjeblikket er den menneskelige lønmodtager, der tjener $ 50.000 om året på en fabrik, skattepligtig. Ud af det betaler man indkomstskat, moms, socialsikringsskat", siger Bill Gates i Quartzs. "Hvis en robot kommer ind og gør det samme, mener jeg, vi skal beskatte robotten på et tilsvarende niveau."

Men Bill Gates er på afveje med den logik. Fordi argumentet vil kunne bruges over for alle nye teknologier. Da Googles søgerobot i sin tid gjorde det nemmere at finde information eller artikler på internettet, skulle søgerobotter så betale mere i skat som kompensation for de tabte indtægter i medierne? Skal den virksomhed eller it-organisation som bruger robotter, machine learning, kunstig intelligens så betale mere i skat for at bruge disse nye algoritmiske værktøjer. Robotter, machine learning og kunstig intelligens er støttesystemer, som er med til at skabe stærkere og mere effektive virksomheder. Stærkere virksomheder får bedre resultater. Derved kommer der ekstra moms, ekstra skatter og nye typer jobs. Man skal ikke straffe virksomheder eller straffe anvendelsen af ny teknologi. Det er en ommer.

Bill Gates har gennem længere tid tweetet om dette emne.

.

 

Bill Gates